Related Posts with Thumbnails

Wednesday, December 15, 2010

GÖÇEBENİN MUTFAĞI "BROKOLİ SALATASI " İLE AÇILIŞINI YAPIYOR






 BROKOLİ SALATASI

Malzemeler:

  • Bir tane brokoli
  • İki tane orta boy havuç
  • Bir tane tatlı patates ( Ya da iki tane orta boy normal patates)
  • 5-6 tane küçük boy turp
  • 6-7 dal maydanoz
  • Sarımsak
  • Taze zencefil
  • Zeytinyağı 
  • Limon
  • Tuz
Hazırlanışı:

  • Brokoli ve parmak şeklinde doğranan havuçlar, içerisine bir kaç damla zeytinyağı ve limon suyu eklenmiş kaynayan suya haşlanmak üzere  bırakılır. 3-4 dakika sonra da yuvarlak olarak kesilen patatesler eklenir. 
  • Yaklaşık 8-9 dakika sonra sebzeler kontrol edilip, haşlandıklarından emin olunduğunda ocaktan alınıp, suyu süzülür. ( Sebze suyunu sakın dökmeyin, daha sonra kullanacağız)
  • Haşlanan sebzeler, zeytinyağı ile tavada bir- iki dakika sotelenir.
  • Ayrılan  sebze suyuna  maydanozlar ilave edilip, iki üç dakika  kaynatılır.
  • Yumuşayan maydanozlar bıçakla küçük küçük doğranır.
  • Arzu edilen miktardaki zeytinyağının içine maydanoz, limon, tuz ve daha önce rendelediğimiz zencefil, sarımsak da ilave edilip iyice karıştırılır.
  • Hazırlanan sos, sebzelere ilave edilip, karıştırılır. 
  • Karışım servis tabağına alınıp, ince ince kesilen turplarla süslenir.
Afiyet olsun.

NOTLAR:

  • Sebzeleri haşlarken tencerenin kapağı kapatılmazsa brokolilerin daha yeşil kalmaları sağlanır.
  • Sebzeler haşlandıktan sonra soğuk suya tutulmaması gerekir.
  • Artan sebze suyu dökülmeyip, sebze çorbası yapılarak değerlendirilebilir.
  • Arzu edilirse sebzelere karnabahar ve börülce de eklenebilir.
  • Taze fesleğen ile hazırlanan domates sosuyla bu salatanın lezzetine lezzet katılabilir.

6 yorum:

şükran said...

salata canavarı olarak görüntüsünü çok beğendim. eminim tadı da güzeldir. tabi yh nin ellerinden ayrı bir leziz olmuştur.

bilge said...

sık yaptığım bir salata bazen nerdeyse çiğ yemek geliyor içimden brokoliyi..sevgiler...

Griffith said...

turp canavarı iş başında.

Göçebe said...

Şükran, teşekkürler.

Bilge, brokoliyi ben de çok severim haftada en az iki kez tüketirim. O kadar ki eşim yakında içimde kocaman bir brokolinin yeşereceğini söylüyor:)

Griffth, "turp canavarı " ilk kez turp gördü. Ondan bu merakı.

anneyazar said...

Peki ama pataaaaates brokoliden daha geç pişen bir şey dğil mi? Bir de 8 dakika da pişiyor mu patates?

Göçebe said...

Anneyazar, patatesleri yuvarlak ve çok kalın olmayacak şekilde kestiğim için belirttiğim süre zarfında brokoliler ile birlikte çok güzel haşlandılar.

Ama şu da var ki biz genelde sebzeleri vitaminlerinin çok fazla ölmemesi için dişe dokunur şekilde haşlıyoruz. Bu yüzden çok pişmiş sevenler sebzeleri bir iki dakika daha fazla haşlayabilirler .