Related Posts with Thumbnails

Friday, January 27, 2012

Porcini Mantarlı Çakma Alfredo Soslu Ev Yapımı Fettucine



Orjinal Alfredo soslu Fettucine 1914 yılında keşfedilmiş. Hamileliği nedeniyle iştahı kapanan karısı için bir şeyler pişirmeye karar veren Alfredo, mutfağa girdiğinde aylardır bir şeyler yemeyen karısının bile geri çeviremeyeceği harika bir sos keşfetmiş. Daha sonra kendi adıyla anılacak olan bu sosun içindekiler ise aslında herkesin ayrı ayrı çok severek tükettiği ama bir araya getirip, pişirmeyi akıl etmedikleri tereyağ ve parmesan peyniri. 

İtalya'da yaşayıp Alfredo soslu fettucineyi sevmeyen biri var mıdır  bilemiyorum. Ayrıca Roma'da bir çok dünya starının yemek yediği bu restauranda orjinal Alfredo soslu fettucine deneme gibi bir lüksünüz de var. Buraya gitmek için önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor, eğer şanslıysanız o gün için yer buluyorsunuz ve bir tabak makarnaya yaklaşık olarak 25 Euro ödüyorsunuz. Sonuçta makarnaları  kendileri hazırladıkları düşünülürse bu para çok sayılmaz, değil mi?

Henüz gidemedik buraya ama Roma'dan ayrılmadan önce yapılacaklar listesinin başında bulunuyor. Gittiğimde deneyimlerimi tekrar paylaşırım blogda.

Ama öncesinde sizinle porcini mantarlı çakma Alfredo soslu ev yapımı fettucine tarifimi paylaşmak istiyorum. Orjinalini yemediğim için çakma diyorum yoksa lezzetinden bir şüphem yok. Orjinalini yediğimde de sosu tutturup tutturamadığımı yazarım. Paylaştığım tarif, aynı zamanda restauran sahibi olan İtalyan bir aşçıya ait.

Not: Bu afilli makarnalar çok lezzetli olsalar da öğrencilikten kalma alışkanlıktan olsa gerek hala en sevdiğim makarna yoğurtlu ve salçalı gariban makarnası :). Hatta o kadar ki üniversitede öğrenci iken elektirikli kahve makinesinde makarna pişirmişliğim bile var. 

İtalyanlar yoğurdu tatlı niyetine yediklerinden benim bu yaptığım onlar için köfte üzerine reçel döküp yemek gibi absurd bir durum ama olsun. Entegrasyona evet ama asimilasyona hayır diyorum.:)  Türk usulü pişirdiği makarnasına yoğurt koymayan bir Türk tanımıyorum.



Makarnalar test edildi ve onaylandı.



MALZEMELER 
  • Yarım paket Fettucine makarna ( Ben makarnayı kendim  yapmayı tercih ettim.)
  • 400 ml krema
  • 1 diş sarımsak
  • 6-7 adet orta boy mantar. Ben porcini ve kültür mantarı kullandım.
  • Parmesan peyniri ( Çok emin değilim ama bu peynirin Türkiye'deki muadili Mihaliç peyniri sanırım)
  • Taze çekilmiş karabiber ( yoksa toz karabiber)
  • Taze fesleğen yaprakları
  • Tereyağ
  • Zeytinyağı
  • Tuz
HAZIRLANIŞI
  • Fettucine makarnaları,  tuz ve azıcık zeytinyağı eklediğiniz suda, makarna kutusunun üzerinde belirtilen süre dişe dokunur olacak şekilde (al dante) haşlayın. Sakın ola ki makarnaları haşladıktan sonra soğuk suya tutmayın.
  • Daha sonra ince ince dilimlediğiniz mantarları zeytinyağı ve tereyağla birlikte yüksek ateşte bir süre pişirin. Bu aşamada mantarları koymadan önce, tavanın çok kızgın olması gerekiyor. Aksi takdirde mantarlar pişerken sulanır ve lezzetlerini kaybeder.
  • Kavrulmuş sarımsak tadından hoşlanmadığım için sarımsağı mantarlardan hemen sonra ilave ediyorum. Arzu ederseniz siz mantarlardan önce sarımsağı zeytinyağında çok az kavurabilirsiniz.
  • Sarımsakla pişen mantarların içerisine  kremayı  da ekleyip, bir süre daha pişirmeye devam edin. Ancak kremayı çok pişirirseniz koyulaşıp tereyağına dönüşebilir. Bu yüzden dikkat edin.
  • Daha sonra bu karışıma önceden al dante olarak haşladığınız fettucine makarnaları ilave edin. Makarna ile sos bir iki dakika piştikten sonra ocağın altını kapatın.
  • Servis edeceğiniz tabağa makarnaları koyduktan sonra taze çekilmiş karabiber ekleyin. Yoksa toz kara biber kullanın ama lezzeti ve kokusu kesinlikle taze çekilmiş karabiber gibi olmuyor.
  • Taze fesleğen yapraklarını ve rendelenmiş  parmesan peynirini de ilave ettikten sonra afiyetle yiyin. :)
MAKARNA HAMURU İÇİN
  • 2 tane yumurta ( mümkünse organik)
  • 3 yemek kaşığı irmik ( Haşlarken makarnanın diri kalması için )
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 5 yemek kaşığı su
  • Tuz
  • Alabildiği kadar un ( Bir daha ki sefere beyaz un yerine organik tam buğday unu kullanacağım)

MAKARNANIN HAZIRLANIŞI
  • Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra biraz sertce bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Hamur çok yumuşak olursa makarnalar suda haşlanırken hamurlaşır. Bu yüzden hamurun, su böreği hamurunun kıvamında  olması gerekiyor.
  • Hamuru streç filmle hava almayacak şekilde sarıp en az 15 dakika dinlendirin.
  • Hamurdan küçük bir portakal büyüklüğünde parçalar koparıp bezeleyin ve bir 10 dakika kadar hamuru tekrar dinlendirin. 
  • Daha sonra hamuru bir bıçak sırtı kalınlığında olacak şekilde açın. Su böreği yufkasından biraz daha kalın olması gerekiyor.
  • Açtığınız hamuru temiz bir yere serip beş dakika kadar bekletin.
  • Sonra hamurunuzu oklava yardımıyla sarıp, oklavanızı hamurunuzda çıkartın. Sonuçta fotoğraftaki gibi bir makarna hamuru elde etmeniz gerekiyor.
  • Hamuru 1-1.5 cm eşit aralıklarla kesin. Kestiğiniz fettucinelerin birbirine yapışmaması için azıcık unlayın.
  • Bir tepsiyi unlayıp kestiğiniz fettucineleri serin. Bu şekilde en az 10 dakika dinlendirdikten sonra tuzlu ve zeytinyağlı suda bir iki dakika haşlayın. Çok uzun süre suda kalırsa fettucineler birbirine yapışabilir. Bu aşamada dikkat etmek gerekiyor.
Not1: İtalyanların makarnaları az haşlamasının mantıklı bir sebebi var aslında. Onlar makarnaları soslarla birlikte yedikleri için haşlarken katletmiyorlar. Dişe gelecek şekilde haşlanan makarnalar, bir süre de sosuyla birlikte piştikten sonra kıvamını buluyor. Böylece makarnalar ne çok hamur ne de az pişmiş oluyor. Makarnaları çok uzun süre haşladığımızda su çekerek şişecekleri için tekrar  sos ile pişirmeye çalıştığımızda zaten fazlasıyla su aldığından makarna sosu kabul etmiyor. Sonuçta da sosuyla buluşmayan başarısız bir makarna yemeği ortaya çıkıyor. 

NOT2: Kaliteli bir makarna satın aldığımızda paketinin üstünde ne kadar süre haşlamamız gerektiği yazar. Makarnaları haşlamadan önce mutlaka kutusuna bakın derim.

Not3: Türkiye'de makarnayı haşladıktan sonra bir de soğuk duş banyosu yaptırmak gibi bir alışkanlık var ki eyvah eyvah. Hem çok haşlıyoruz makarnaları hem de tekrar canlanması için suya tutarak bütün lezzetini de suyla birlikte yıkayıp, çöpe atıyoruz. İtalyan bir arkadaşım, soğuk suyla makarnaları yıkamamıza  bir anlam veremediğini söylediği gibi bu  "makarnaya tecavüzdür " demişti. Siz makarnaya değer vermiyorsunuz. Fakir yiyeceği olarak görüyorsunuz. Bu yüzden pişirirken de özensiz pişiriyorsunuz diye de eklemişti.

Thursday, January 26, 2012

Fazıl Say Roma Resitali




      Meraklı dinleyiciler, Fazıl Say'ın piyanosunu incelerlerken.


Fazıl Say,  piyano resitali için Roma'ya gelince ben de senenin ilk haberini onunla yapma fırsatı buldum. La Sapienza Üniversitesi'nin Magna Salonun'daki piyano resitalinde Fazıl Say Bach, Beethoven ve Zimmermann gibi bestecilerden eserler icra etti. Ama beni en çok etkileyen Fazıl Say'ın kendi bestelediği Nazım Hikmet Oratoryosu ve Aşık Veysel'in Kara Toprak isimli eserleri oldu. Aşağıdaki videoda, salondaki atmosferi  hissetmeniz adına konserden çok küçük bir bölüm paylaştım.


 Fazıl Say "Kara Toprak "ı icra ederken eserin girişinde, bağlama efekti verebilmek için elleriyle piyanonun tellerini kapatıyor. Say, bu tekniği deneyerek kendisinin bulduğunu ve dünyada bunu yapan başka biri olmadığını söyledi.

Kara Toprak'ı  dinlerken nasıl gururlandığımı ve duygulandığımı anlatabilmem zor. Haber için çekim yaparken dinleyicilere rahatsızlık vermemek adına iki saat boyunca ayakta dikildim. Ama resitalden ayrıldığımda dilimde " Kara Toprak " türküsü vardı, kalbim ise memleket sevgisiyle doluydu. Tüm bu hissettiklerimin yanında dizlerimin ağrısı  tatlı bir sızı olarak kaldı.

 Kara Toprak by Aşık Veysel

Ve Orhan Veli'nin sevdiğim şu şiirini anımsadım " musiki ruhun gıdasır, musikiye bayılıyorum " .  Böyle zamanlarda iyi ki yaşıyorum ve böyle şeylere şahit oluyorum diyorum.

Eskiler alıyorum
Alıp yıldız yapıyorum
Musiki ruhun gıdasıdır
Musikiye bayılıyorum.

Şiir yazıyorum
Şiir yazıp, eskiler alıyorum
Eskiler verip musikiler alıyorum.

P.S. Yarın sabah Türkiye saati ile 08.30'da TRT Radyo ile canlı telefon bağlantısı yapacağız. İtalya'nın ekonomisini konuşacağız.