Related Posts with Thumbnails

Saturday, February 11, 2012

İtalyan Pizzası Nasıl Yapılır?



Rokalı pizza margarita

Evimize sadece beş dakikalık mesafede olması nedeniyle Sora Pia'ya sık sık  gidiyoruz. 1890 yılından beri hizmet veren restoran sevimli dekorasyonuyla, zengin deniz mahsulleri menüsüyle ve taş fırında pişen pizzalarıyla oldukça keyifli bir yer. Her şeyden önemlisi masalarda bembeyaz bez peçeteler kullanılıyor. Bence bir restoranın kalitesi ve işine gösterdiği özen kullandığı peçeteden anlaşılabiliyor.

Balıkları ve makarnaları da oldukça başarılı olmasına rağmen açık ara favorimiz taş fırında pişen Roma usulü pizzaları. Sora Pia'nın pizza şefi Antonio'dan izin isteyip, kendisini pizzaları yaparken videoya aldım. 





                   Antonio, hamurları açtıktan sonra beş dakika tezgahın üzerinde dinlendirdi.



Soldaki "pizza funghi porcini" (porcini mantarlı -bizde ayı mantarı deniyor-), ortadaki "pizza quattro formaggi" (dört peynirli -mozzarella, ricotta, gorgonzola ve parmesan- pizza) ve sonuncusu  "pizza Margherita con rucola" (rokalı margarita pizza).


Porçini mantarlı pizza

Bu pizzaların en önemli özellikleri taş fırında pişirilmeleri. Ama evde de yapılabilir. En azından öğrenmek adına deneyeceğim.

Not :  Bu zamana kadar gittiğim hiçbir restoranda eldiven giyip pizza, makarna hazırlayan bir İtalyan şef görmedim.


Friday, February 10, 2012

SAID, Roma'da Eski Bir Çikolata Fabrikası


S.A.I.D, 1923 yılında Roma'da çikolata fabrikası olarak açılan  ama daha sonraki yıllarda restoran olarak hizmet vermeye başlamış bir yer. İlk zamanlarda İsviçreli bir fabrikayla birlikte Zürih isminde çikolatalar üreten  kurucusu Aldo de Maura, yabancılardan hoşlanmayan kesim tarafından tepki alınca fabrikasının ismini Societa Anonima Industria Dolciumi olarak değiştirmiş. S.A.I.D de bu ismin kısaltması. Aslında isminden dolayı hala tepki aldığı söyleniyor. 


SAID restoran olarak hizmet vermeye başlayınca,  çikolata yapımında kullanılan makineler de  dekorasyonun  bir parçası haline gelmişler. Bu vesileyle çikolata kazanları arasında kurulu masalarda çikolata yemenin hazzını da yaşamış oluyorsunuz.







Duvarda asılı duran onlarca çikolata kalıbını görünce işlerinin ne kadar ehli olduklarını anlamam uzun sürmedi.



Restorandan içeri girip harika çikolataları gördüğüm anda kendimi adeta  bir masal kahramanı gibi hissettim. ( Abartma Mehtap! ) Hani şu  kötü cadının çikolatadan evine giren Hansel ve Gretel gibi.




Ayrıca SAID'in, özellikle yaz ayları için ideal olan böyle şirin mi şirin bir bahçesi var.



 Bir de mutfak kısmının cam bölmeyle ayrılmasını çok sevdim. İtalyan şeflerin gülen yüzlerinden bu işi keyifle yaptıkları belli oluyor.


Gelgelelim yemeklere... Ekmekleri ve galetaları muhteşemdi. Zaten kaç sepet galeta yediğimizi hatırlamıyorum bile. Belki ben yanlış bir tercih yaptım bilemeyeceğim ama  istediğim makarna ı-ıh olmamıştı. Ağzının tadını bilen, yemek yemeden önce her şeyi ama her şeyi koklayan YH  bu makarnayı ağzına bile sürmedi.



Bir taraftan yerken  diğer taraftan da " bu enginarda bir şeyler eksik ama ne?  " derken buldum kendimi. Sonunda da eksik olan şeyin tuz ve sarımsak olduğuna karar verdim. Çünkü yerken ağzıma çok fazla haşlanmış enginar tadı geliyordu. Tuzun ve sarımsağın o bildiğimiz aroması yoktu.




Ama tatlıları, çikolataları tek kelimeyle olağanüstüydü. Size tavsiyem eğer bir gün buraya yolunuz düşerse yemekten ziyade tatlı yemeye gidin. Bu işi gerçekten biliyorlar benden söylemesi.


SAID:

San Lorenzo  yakınında
Telefon:+39 06 4469204
Haftanın 7 günü sabah 10.00'dan akşam 12.30'a kadar açık.

Monday, February 6, 2012

Taze Fesleğenli Ricotta ile Somon Füme Sarma





Malzemeler:
  • Bir paket somon füme
  • 100 gr ricotta ya da labne peyniri
  • Taze fesleğen, nane ya da maydanoz
  • Taze soğan
  • Havuç
  • Kapari ( Somon fümeye çok yakışıyor )
Hazırlanışı:
  • Somon fümeleri dikdörtgen şeklinde kesin.
  • Taze fesleğenleri küçük küçük doğrayıp ricottaya ekleyip, karıştırın.
  • Havuçları jülyen (uzun ve ince) doğrayın.
  • Kestiğiniz somon fümelerin arasına ricottayı sürün.
  • Daha sonra havuç ve soğanı da resimdeki gibi somonların arasına yerleştirin.
  • Her somonun arasına bir iki tane kapari doğrayıp koyun. 
  • Somonları sarıp, taze yeşil soğanla bağlayın. (Eğer  soğanlarınız kalınsa  yumuşayana kadar kaynamış suda bekletin)
Not 1: Somon füme yerine dana jambon ya da közlenmiş biber de kullanılabilir.  Bunların arasına mantar ve közlenmiş patlıcan koyup sardığınızda çok lezzetli bir aperatif olur.